miercuri, 10 decembrie 2014

Revenirea la agricultura sanatoasa - o carte gratuita

Echipa de le TEI(Traduceri Ecologice Independente), a tradus o noua carte de exceptie, cu titlul: Solul, pamantul si campurile - Revenire la o agricultura sanatoasa.

Cateva cuvinte din Prefata acestei carti.
" Se înțelege de la sine că dacă le spunem agricultorilor să nu mai are, se produce un adevărat șoc cultural. Aratul nu e numai o practică milenară, ci este și un mit fundamental al agriculturii. Pământul trebuie să fie profanat pentru a fi fecundat, așa gândesc toți agricultorii. 
 Înțelegem astfel de ce însămânțarea directă este respinsă cu înverșunare în mediul agricol. Și totuși, trebuie să demistificăm aratul, este în joc supraviețuirea umanității. Pe de o parte înțelegem de ce acest mit a avut utilitatea lui în vremuri străvechi, când omenirea nu deținea nici îngrășăminte, nici erbicide și trebuia să își protejeze culturile de competiția altor plante, așa-numitele „buruieni”. Pe de altă parte însă, într-o epocă modernă ca a noastră, ura față de „buruieni” devine inexplicabilă, pentru că nu mai este justificată. Știința actuală ne permite, în sfârșit, după 6000 de ani de luptă împotriva „buruienilor”, să definim, pentru prima dată în istoria umanității, o agricultură care respectă solurile și mediul.
Această adevărată revoluție verde nu se va face peste noapte, căci ea zguduie din temelii miile de ani de obscurantism și idei preconcepute. De altfel, nu agricultorii înșiși sunt cei mai ostili față de revoluția verde, ci agronomii radicali, care rămân blocați în gândirea unică și arhaică, potrivit căreia totul trebuie să fie mecanizat și chimic. Sperăm ca această carte să fie o verigă dintr-un lung lanț al revoluției verzi, care va trebui să introducă legile biologiei solului în agronomie.
Adevărata revoluție verde răstoarnă dogmele arhaice ale agronomiei actuale, redefinind într-o manieră modernă cei patru stâlpi ai agronomiei, pentru a-i transforma în cei patru stâlpi ai agrologiei: genetica, pesticidele, prelucrarea solului și îngrășămintele.
Pe când arăturile contribuie la încălzirea globală prin pierderea materiei organice, sub formă de emisii de dioxid de carbon, însămânțarea directă sub strat vegetal protector devine noua tehnică agricolă care protejează solul și atmosfera. Într-adevăr, lăsând stratul de materii vegetale să se transforme în humus la suprafața solului, creștem concentrația materiilor organice cu 0,3% pe an. Pentru o țară ca Franța, înseamnă că în solurile agricole se fixează 35 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, altfel spus 1/5 din consumul nostru de petrol. În timp ce agronomii nu cred încă decât în arături, unii agricultori din Lumea Nouă și din Europa dezvoltă tehnici de însămânțare directă. Pentru prima dată în istoria agronomiei, agricultorii sunt mai avansați decât agronomii, iar această inovație constituie punctul de plecare pentru agricultura de mâine. În timp ce politicienii se pregătesc să le perceapă agricultorilor taxe pe îngrășăminte, aceștia din urmă, adoptând noua revoluție verde, dezvoltă singuri o agricultură productivă și nepoluantă.
În timp ce, în agronomia clasică, o cultură de grâu arat are nevoie de 3 kilograme de azot la chintal și de 120 de litri de păcură la hectar, în agrologia modernă, un kilogram de azot e de ajuns pentru a produce un chintal de grâu, iar încetarea arăturilor permite să nu se consume decât 30 de litri de păcură la hectar. Respectând legile fizice, chimice și biologice ale solului, agrologia, această nouă revoluție verde, ajută oamenii ca, pentru prima dată în istorie, SĂ CULTIVE PĂMÂNTUL FĂRĂ A-L ERODA.
Claude BOURGUIGNON"

Solul, pamantul si campurile.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu